Handen kan je nooit te veel verzorgen. Mooie handen zijn tenslotte ons visitekaartje. Het is makkelijk om handcrèmes of handlotions te kopen, maar het is ook leuk om op een regenachtige dag de handlotion een keer zelf de te maken.
Cacaoboter wordt gemaakt van cacaobonen die groeien in de vruchten van de cacaoboom, de Theobroma cacao. De boom komt van oorsprong uit het Amazone- en Orinoko gebied in Brazilië. Cacaobonen worden voor veel verschillende toepassingen gebruikt, denk aan cosmetica en chocolade.
De boom wordt 4 tot 8 meter hoog en de vruchten waar de zaden in zitten, hebben de vorm van een augurk. Zodra de vruchten voorzichtig van de boom zijn verwijderd, om te voorkomen dat er geen nieuwe vruchten meer groeien, worden direct de zaden verwijderd uit de vrucht.
Het moet voorkomen dat de zaden gaan kiemen en daarmee onbruikbaar worden. De bonen worden geroosterd en vervolgens gecentrifugeerd of geperst. Het vet wat bij dit proces vrij komt, wordt cacaoboter genoemd.
Cacaoboter is een uitstekend middel om de droge en ruwe huid mee te hydrateren. De boter bevat vitamine E en K. Vitamine E is een antioxidant en helpt om huidveroudering tegen te gaan. Verder bevat cacaoboter polyfenolen, een stof wat de aanmaak van collageen stimuleert.
De voornaamste functie van Cetyl-Alcohol in cosmetica is die van emolliens (huidverzachter) of emulgator.
Dankzij toevoeging van deze stof kunnen water en olie worden gecombineerd in een crème. Ook zorgt het voor een crèmige textuur en laat deze zogenoemde ‘zachte alcohol’ de huid zacht aanvoelen.
Daarnaast dient Cetyl-Alcohol als verdikkingsmiddel.
Bijenwas wordt gemaakt door de bijen. Bijen maken van deze was een raat, waarin ze uiteindelijk honing en stuifmeel opslaan.Bij het produceren van Bijenwas en het maken van de raten eten de bijen veel honing. Dit hebben ze nodig omdat ze tijdens dit proces veel energie verbruiken. Dat zorgt ervoor dat hun lichaamstemperatuur stijgt waardoor de Bijenwas in hun lichaam vloeibaar wordt.
Via kleine klieren aan de onderzijde van de bij druipt de Bijenwas uit het bijenlichaampje. Zodra de was de bij heeft verlaten wordt het geleidelijk een harde substantie. Uiteindelijk creëren de bijen met hun kleine pootjes de typische hexagon-vormige raten.
Als de bij het harde werk heeft gedaan neemt de imker het proces over. Met een heet mes snijdt de imker de raten los. Als er voldoende raten zijn verzameld worden ze gesmolten in een grote smeltpan.
Door dit smeltproces kunnen imkers de was makkelijk scheiden van de honing. De honing zinkt tijdens het smelten namelijk naar de bodem. Als alles gesmolten is wordt de was in ijzeren bakken gegoten.
Deze bakken zijn te vergelijken met bakvormen die je gebruikt om cakes te maken. In deze bakken stolt de was waardoor je uiteindelijk staven Bijenwas hebt.
Bijenwas bevat hydraterende componenten zoals vitamine A. Deze componenten zorgen ervoor dat je huid het vocht vasthoudt waardoor je huid jong en stevig blijft.
Bovendien bevat Bijenwas ontstekingsremmende eigenschappen die de geïrriteerde en rode huid kalmeert. Tevens heeft Bijenwas antibacteriële eigenschappen waardoor de huid goed wordt verzorgd. Om onder andere deze redenen wordt Bijenwas vaak toegevoegd aan huidverzorgingsproducten.
Bijenwas helpt ook tegen irriterende stoffen van buitenaf. Het werkt als een soort beschermingslaagje als het op de huid wordt aangebracht. Bij extreme weersomstandigheden kan Bijenwas je huid dus extra beschermen.
Golabgiri (“het maken van rozenwater”) is een ceremonie die jaarlijks plaatsvindt van half mei tot half juni in de plaats Kashan van de provincie Isfahan, in Iran.
Dit evenement trekt jaarlijks tienduizenden toeristen. In veel gebieden van deze provincie worden de rode rozen in bloementuinen gekweekt. De essentie van de rode bloemen, wordt middels een traditionele methode van een verdampingssysteem bereid.
Tegenwoordig word rozenwater gemaakt door rozenblaadjes in water te weken.
Rozenwater is een echt wondermiddel. Het houdt de pH-waarde van de huid op pijl. Werkt goed tegen acne, ontstekingen van de huid en eczeem. Het hydrateert, revitaliseert en voedt de huid en maakt deze glad en zacht.
Wat hebben we nodig voor een Handlotion:
- 2 eetlepels Cacaoboter
- 2 eetlepels Cetyl-Alcohol
- 1 eetlepel Bijenwas
- 1 eetlepel Tegomuls
- 2 eetlepels Amandelolie
- 100 ml Gedestilleerd water
- 100 ml Rozenwater
- 1 glazen schaal
- 1 glazen potje met deksel
Gebruiksaanwijzing;
Doe de Cacaoboter, Cetylalcohol, Bijenwas, Tegomuls en de Amandelolie in de glazen schaal en verwarm het in de magnetron op het hoogste wattage voor ongeveer 1 minuut. Hierdoor word het mengsel vloeibaar.
Mocht het nog niet geheel vloeibaar zijn, zet het dan nogmaals in de magnetron. Roer hierna alles door elkaar. Meng (apart) het gedestilleerde en het Rozenwater en verwarm tot ongeveer 60 graden. Giet hierna het aangelengde Rozenwater al roerend door het Cacaoboter mengsel. Blijf net zolang roeren tot het een glad mengsel word.
Giet het geheel in de glazen pot met deksel en laat de Lotion afkoelen alvorens de deksel te sluiten. De Handlotion is gebruiksklaar, als deze goed is afgekoeld.
Veel plezier met het maken van het Manicure Menu!