De kunstnagel

De geschiedenis van de Kunstnagel

We zijn in de geschiedenis gedoken van de Kunstnagel. Wij hebben geprobeerd er een leuk verhaal van te maken. Veel plezier met het lezen, wij hopen dat jullie het ook leuk vinden!

Nageldesign, nagellak en nagelkunst lijken een uitvinding van de moderne tijd, maar verre van dat. Verhalen over manicure zijn al te vinden in de Griekse mythologie. Overal ter wereld, van Azië tot Afrika en Amerika, zijn duizenden jaren geleden verschillende vormen van nagelversiering ontstaan, gaande van nagellakken op plantaardige basis tot de eerste met juwelen versierde kunstnagels uit de geschiedenis.

Griekse goden, legenden rond de eerste manicure

De eerste verwijzingen naar het bijzondere belang van vingernagels voor de mens zijn te vinden in de mythen van de oude Grieken. Zelfs de eerste manicure wordt in de oude mythen beschreven. Volgens de legende voerde Eros, bekend als de godheid van liefde en hartstocht, een soort goddelijke manicure uit bij zijn moeder. Zij was niemand minder dan Aphrodite, die symbool staat voor schoonheid en vruchtbaarheid.

Hij strooide de nagelresten uit op stranden over de hele wereld. De godinnen van het lot (Moirs) verzamelden later de kostbare goddelijke resten. Tot op de dag van vandaag wordt deze oude geschiedenis weerspiegeld in de naam van de prachtige halfedelsteen onyx, die gebaseerd is op het Griekse woord voor vingernagel, en het traditionele spirituele gebruik ervan voor nagels, huid en haar.

Vanaf 1100 voor Christus: de eerste kunstnagels in de geschiedenis

Hoewel moderne kunstnagels een betrekkelijk nieuwe ontwikkeling in de cosmetica-industrie zijn, kan het verlangen naar kunstnagels al veel eerder worden gevonden. Een bijzondere voorkeur voor mooie nagels met een hang naar luxe werd bijvoorbeeld getoond door leden van de Chinese aristocratie ten tijde van de Zhou Dynastie, die ongeveer 400 jaar tot 770 v. Chr. regeerde.

Het was in deze periode dat nagels voor het eerst kunstmatig werden verlengd. Voor de kunstnagels werden nageltips van metaal gebruikt, die op de vingertop werden gedragen. Zij werden van een glanzend laagje voorzien, met kostbare edelstenen versierd en met veel oog voor detail vervaardigd.

Gouden vinger huls
Achterkant Gouden vingerhuls

Europa, Afrika, Azië en Amerika, op bijna elk continent heeft de liefde voor versierde nagels zich ontwikkeld en verspreid. De inheemse Zuid-Amerikaanse hoge cultuur van de Inca’s waren ware pioniers met hun nagelkunst, want zij hielden ervan om kleine symbolen en figuren op hun vingernagels te maken.

Archeologen ontdekten dat de Inca’s hun kunstnagels creëerden door stokjes te slijpen en natuurlijke kleuren te gebruiken, die zij met deze verfgereedschappen op hun nagels aanbrachten. Dit soort versieringen was vooral populair bij belangrijke ceremoniële gelegenheden.

Een bijzonder geliefd motief van de Inca’s was de condor. Deze machtige vogel uit het Andesgebergte stond in hun geloof voor de verbinding tussen de onderwereld, de mensenwereld en de hemel. Volgens de legenden worden de zielen van de overledenen op zijn krachtige vleugels naar de vredige wereld van de doden gedragen.

Grafvondsten tonen aan dat Cleopatra, bekend om haar schoonheid, zich zelf kunstnagels van ivoor liet aanmeten. En nog eerder, 3000 v. Chr., zag Alexander de Grote dat vrouwen hun nagels met henna en houtskool beschilderden en versierden. Adellijke vrouwen uit de Ming Dynastie lieten hun met zorg verfijnde lange nagels met gouden of zilveren hulsjes beschermen en met rijstpapier verstevigen.

Kunstnagels in Azië voor de elite

Van het einde van de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw, tegen het einde van de keizertijd, werd het onder de Chinese adel als bijzonder chic beschouwd om zeer lange kunstnagels van meer dan 10 centimeter te bezitten. Zij werden bijvoorbeeld gedragen als een paar aan de pink en de ringvinger.

Aziatische gelukssymbolen zoals de kikker en de krekel werden op deze kunstwerken aangetroffen. Vandaag de dag kun je originele voorbeelden van deze kunstnagels zien in het Metropolitan Museum of Art in New York. Ze waren een belangrijk symbool van de macht en de elite, omdat ze aangaven dat hun dragers geen lichamelijke arbeid hoefden te verrichten.

Geschiedenis van het moderne nageldesign

In de loop der decennia zijn het nageldesign en de uitvoering ervan onderhevig aan veranderende trends, die zich richten naar de maatschappelijke stromingen van hun tijd. Tegen alle verwachtingen in werden de manicure en de nagellak een symbool van emancipatie, vrijheid en zelfbeschikking.

Hoewel de termen manicure en pedicure hun wortels hebben in de medische wereld van de 19e eeuw, werd de verzorgende behandeling van de krachtige nagels al snel ontdekt als een manier voor iedereen om zijn eigen persoonlijkheid tot uitdrukking te brengen – een trend was geboren die tot op de dag van vandaag ongebroken is en terugblikt op een bewogen geschiedenis.

Het spannende verhaal van het moderne nageldesign, zoals het vandaag bekend is, begint met een ingegroeide nagel aan het Franse koninklijke hof en een bekwame manicure.

Historische verslagen beschrijven een zekere Monsieur Sitts, die de pedicure van de Franse koning Louis-Philippe I uitvoerde en hem met niet-invasieve methoden van zijn pijnlijke nijdnagel bevrijdde. De nagelverzorger had hier zoveel succes mee dat de koning hem ook in dienst nam voor zijn manicure.

Het bijzondere van de door Sitts ontwikkelde nieuwe methode was de pijnloosheid ervan, want in plaats van zuren en messen, die tot dan toe werden gebruikt, vertrouwde hij op zachte maar doeltreffende natuurlijke materialen zoals sinaasappelhouten stokjes en zeemleer.

Hoe nageldesign en manicure van Frankrijk naar de VS kwamen

De in Virginia geboren nageldesigner Mary E. Cobb leerde haar vak ook in Frankrijk toen zij de Barones von Rothschild vergezelde op haar reizen daarheen. Met haar opgedane kennis ging zij terug naar haar vaderland om in 1878 in Manhattan de eerste nagelstudio in Amerika te openen onder de naam “Mrs. Pray`s Manicure”.

Intussen was zij getrouwd met de cosmeticafabrikant Dr. Joseph Parker Pray. Zij wordt beschouwd als een pionier van de manicure in de Verenigde Staten en schreef zelfs een boekje over hoe een manicure correct uit te voeren, de culturele geschiedenis van de nagels en mogelijke nagelziekten. 

Mary E. Cobb
Joseph Parker Pray

Haar diensten waren zeer populair en Mary E. Cobbs opende meer filialen in andere grote steden zoals Boston en Washington. Zij en haar man ontwikkelden de premium zandvijlen voor hun werk, die ook vandaag nog veel gebruikt worden. Zelfs nadat het echtpaar gescheiden was, bleef Mary E. Cobbs meer cosmetische accessoires en haar eigen productlijnen ontwikkelen, waaronder roze en rode nagellak (onder de naam Enamel).

Rond 1900 was zij een van ’s werelds meest succesvolle vrouwelijke ondernemers met haar schoonheidsbedrijf. Haar leerlingen brachten de kennis verder naar de Oostkust van Amerika en maakten ook daar nagelstudio’s populair.

Cosmetica-icoon Cobbs ontwikkelde cosmetische producten voor handen, nagels en wangen om ze een natuurlijke rozige uitstraling te geven. Zo gaf zij de aanzet tot de verandering van schoonheidsprodukten om de schoonheid van de vrouw te accentueren en werden haar produktlijnen ook steeds populairder bij de “schone dames”.

Nu werd het als chique en zelfverzekerd beschouwd om je troeven in het juiste licht te tonen door middel van cosmetica en nageldesign. Terwijl in de 19e eeuw vrouwen nauwelijks in het openbaar verschenen, namen rond de eeuwwisseling veel dames een baan aan, gingen studeren of beklommen als artieste de podia.

De uitvinding van de moderne nagelmodellering

Het was in 1955 dat een tandarts, Frederick Slack die na een poging om een gebroken nagel te repareren met acryl, de zogenaamde acryl-nagelverlenging uitvond.

Voordat hij zich toelegde op nagelproducten, was Fred Slack III een innovator en pionier in de tandheelkundige industrie. Hij liep voorop bij de ontwikkeling van de eerste high-impact kroon- en brugmaterialen, het eerste poeder / vloeibare composiet vulmateriaal, de eerste direct gebonden orthodontische lijmen en de eerste hybride composiet.

Frederick Slack

Toen zijn vader in 1962 met pensioen ging en naar Florida verhuisde, kocht Fred het bedrijf. Door zijn leiderschap lanceerde het bedrijf veel nieuwe producten op tandheelkundig gebied die de weg zouden effenen voor nagelverbeteringstechnologie. Hij ontwikkelde de eerste met glasvezel versterkte, tandkleurige acrylmaterialen en de eerste vloeibare composiethars met een nieuw composietharsmonomeer, wat leidde tot UV-gelchemie op het gebied van nagels.

Begin jaren zeventig zag Fred het zakelijke potentieel van professionele nagelproducten met acryl- en UV-geltechnologie in de cosmetische nagelindustrie. In 1978 had hij het eerste op EMA gebaseerde, kleurstabiele poeder- en vloeistofsysteem voor nagelstylisten ontwikkeld en begon hij huismerkproducten te leveren aan de grote spelers op de markt voor cosmetische nagels.

Na ongeveer een decennium van succes als privé ontwikkelingsfabrikant, besloten Fred Slack en zijn zoon Rick Slack om hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Ze kwamen overeen om hun eigen merkbedrijf genaamd Nail Systems op te richten, later omgedoopt tot NSI, met als eerste product Secrets; het eerste geurvrije acrylsysteem in de branche.

Fred heeft achter elke nieuwe productlancering in de geschiedenis van NSI gestaan en hoewel zijn zoon de functie van president heeft overgenomen, is hij nog steeds zeer actief in het bedrijf als directeur R&D.

De hobbelige start van gel nagel modellering

In het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw kregen acrylnagels, die tot dan toe succesvol waren geweest, concurrentie: Amerikaanse fabrikanten begonnen gels met fotoinitiatoren te ontwikkelen die gemakkelijk aan te brengen waren en uithardden onder UV-licht. Maar het begin van gelnagels was hobbelig, want door onvoldoende instructies en een gebrek aan ervaring waren belangrijke details niet duidelijk.

Bijvoorbeeld welke gel hoe lang onder de UV-lamp moest uitharden en welke dikte de modellaag moest hebben. Bovendien was de samenstelling van de gels nog niet perfect afgestemd op het gebruik ervan op de nagel. Onaangename spanningsgevoelens en geringe duurzaamheid waren het gevolg. Vooral bij de speciaal voor thuisgebruik ontworpen doe-het-zelfsets. Tenslotte verdween de gelnagelmodellage in hetzelfde decennium uit het cosmeticagamma.

Innovatieve gelnagels veroveren de nagelstudio’s

Nieuwe en verbeterde formules van de nagelgels komen op de markt aan het einde van de jaren negentig. De formule van de gels en de golflengte en intensiteit van de lichtstralen zijn nu optimaal op elkaar afgestemd, zodat de innovatieve gelnagels inspireren met schitterende kleuren, gemakkelijke applicatie en hoge duurzaamheid.

Ze genoten al snel een grote populariteit en rond de millenniumwisseling kwamen daar nog vele ontwikkelingen bij, zoals de gelnagellak-hybriden Shellac en UV-nagellak.

Nagels en handen worden dan een belangrijk nieuw onderdeel in de schoonheidsverzorging. Wat eerst alleen was weggelegd voor rijke mensen, verspreidde zich in de jaren tachtig als een golf over heel de wereld. Na het acryl systeem in 1978 en het fiberglass systeem in 1979, worden in de jaren negentig de hightech gels een rage. Inmiddels zijn de systemen acryl en gel het sterkst vertegenwoordigd in de nagelstudio’s en voor iedereen bereikbaar en betaalbaar.

Scroll naar boven