De geschiedenis van de Nagelvijl
17.000 jaar geleden gebruikten de holbewoners vulkanisch gesteente om hun nagels te vijlen. De beschaafde mens, zoals in Babylon of Egypte (2400 v. Chr.), maakten al melding van de eerste manicure behandeling. Handen en nagels gaven aan welk beroep men uitgeoefende, tot welke cultuur men hoorde of de status die iemand had.
De vermoedens van het gebruik van een soort vijl gaat terug naar eind 18e begin 19e eeuw. Marie Antoinette (1755-1793) stond bekend om haar obsessie voor schoonheid en haar perfect rond gevormde nagels.
Het vermoeden was dat zij met een nagelvijl-achtige tool die was gefabriceerd van puinsteen haar nagels die ronding gaf. Door Marie Antoinette werd het vijlen van nagels een vrouwelijke trend in het Franse Hof van Versailles.
De puinsteen werd eerst als een soort steentje gebruikt later werd er de vorm aan gegeven als een soort potlood.
In 1830 creëerde een voetarts, genaamd Dhr Sitt, een vijl stick. Oorspronkelijk werd dit ontwikkeld op basis van een onbekende tandheelkundige tool maar vrouwen gebruikten het om hun nagels korter of ronder te vijlen.
Voor deze uitvinding namen vrouwen hun toevlucht tot het gebruik van verschillende zuren, diverse metalen en scharen om overtollig nagel te verwijderen en deze correct vorm te geven.
Vanaf het eind van de 19e eeuw kwam de moderne nagelvijl op de markt. Kort na de introductie was het al een bekende nagelaccessoire en het heeft in de loop der tijd nooit haar betekenis verloren.
Zoals ook in de geschiedenis van de kunstnagel is terug te lezen, heeft Mary E. Cob deze moderne nagelvijl op de markt gebracht, eerst in staal en laten in de zandvijl.
Tegenwoordig beschikt vrijwel iedere vrouw wel over één of meerdere nagelvijlen.
Tussen de behandeling en de volgende afspraak groeien de nagels. Het kan voorkomen dat de nagel zo snel groeit dat we ze gaan stoten. Dan kunnen we ze dus korter vijlen met de vijl. Maar waarom niet met een eigen vijl?
De kartonnen longlasting vijl is speciaal voor acryl nagels. Je kan er langer meedoen dan een ijzeren vijl. Het grit ( de grove korrel) van de ijzeren vijl slijt veel sneller omdat de vijl dicht slipt met het slijpsel van de acryl.
Door de moderne hedendaagse technieken kunnen we tegenwoordig met steeds fijnere gridsoorten schuren. Naar aanleiding van deze industriele technieken, is ook het zogenaamde White Block bedacht. Het grid is hier zo fijn, dat de nagel gepolijst kan worden. In de nagelstudio wordt dit gebruikt om voor het lakken de nagel glad te maken. Maar we kunnen het tussen de behandelingen door, ook gebruiken om de de nagels op te frissen en hierna te behandelen met olie (French Manicure).