De Nagel-lak

De geschiedenis van Nagellak

Nagellak wie gebruikt het niet en wie kent het niet. In dit blog nemen we jullie mee naar het ontstaan van de nagellak. Veel plezier met het lezen!

Wanneer nagellak is ontdekt, is niet precies bekend. Uit bronnen blijkt dat vrouwen al rond 5000 v.Chr. met hun nagels bezig waren. Het heeft er alle schijn van dat Indiase vrouwen hun vingertoppen versierde met henna (ook wel Mehndi genoemd).

Uit 1800 voor Christus: Tekenen van macht – nagelkunst in het oude Babylon

In de oudheid waren gekleurde nagels allesbehalve een unieke eigenschap van vrouwen. Het legendarische Babylon aan de oevers van de Eufraat was van 1800 v. Chr. tot 100 n. Chr. een bruisende macht in Mesopotamië. Mannen die hoge posities bekleedden en rijk werden of ten strijde trokken, droegen in deze periode gekleurde nagels om hun macht te tonen. Hoe donkerder en sterker de kleur op de vingers, hoe invloedrijker de drager was.

Mannen uit de lagere sociale klassen verfden echter ook hun vingernagels, maar in lichtere, minder intense, groenachtige tinten. De kleuren die in het oude Babylon werden gebruikt om de nagels te versieren werden verkregen uit natuurlijke stoffen, vooral steenkool en poedersulfiden waren voor dit doel zeer populair.

Van 1500 voor Christus: Henna in India is een Traditionele lichaamskunst voor mooie nagels.

De liefde voor mooie handen en nagels heeft zich over de hele wereld verspreid – ook op het grote subcontinent India, waar de wortels van de populaire henna-tatoeages liggen.

Mehndi is de term die hier wordt gebruikt voor het beschilderen van het lichaam met henna, dat al sinds de oudheid voor rituele en cosmetische doeleinden wordt gebruikt, bij voorkeur op handen, armen, voeten en vinger- en teennagels.

Van de gedroogde en gemalen bladeren van de henna-struik wordt een kleurpasta gemaakt, die tijdens de ceremoniële henna-avond in filigraanpatronen wordt aangebracht om de bruid op haar huwelijksdag te versieren.

De techniek werd voor het eerst vermeld in oude Vedische geschriften uit India en is nu populair in landen als Pakistan, Nepal, Marokko, de Malediven en in het gehele Oosten.

Volgens de traditie wekt de kracht van de hennaversieringen op de huid en de nagels het innerlijke licht, en staan zij ook voor geluk en gezondheid.

Hennaversieringen op de huid en de nagels

Uit 1400 voor Christus: Robijnrode nagels van Nefertiti.

Koningin Nefertiti, de legendarische echtgenote van farao Achnaton, zou robijnrode nagels hebben gedragen – volgens de legenden kreeg deze eerste “nagellak” zijn intense kleur door de toevoeging van bloed.

Koningin Nefertiti

In haar tijd werd de buitengewone en waardevolle kleur op de nagels beschouwd als een teken van haar koninklijke status.

  • Door de jaren heen zijn er allerlei verschillende mengsels en recepten gebruikt om “een soort van nagellak” te maken. Eén van de recepten is van de Chinese vrouwen zij maakten rond 3000 v.Chr. hun nagellak van Arabisch gom, gelatine, bijenwas, plantaardige kleurstoffen en eiwitten. Om een mooi rood-roze kleur te krijgen gebruikten ze geperste orchideeën en rozenblaadjes.
  • Rond 600 v.Chr. brachten rijke vrouwen goud of zilver op hun nagels aan. De gouden en zilveren nagellak stond symbool voor rijkdom. Er waren zelfs bewakers die deze vrouwen beschermden.
  • In de middeleeuwen is de verzorging voor de nagels in de vorm van nagellak verdwenen. In de 15e eeuw versierden de Inca’s hun nagels met bijzondere tekeningetjes van adelaars.
  • Tussen 1800 en 1900 was de manicure zeer populair bij vrouwen. In het victoriaans tijdperk vond men schoonheid, hygiëne en zuiverheid erg belangrijk. Nagels hoorden ook tussen dit rijtje. Populair was het citroensap- of azijn nagelbadje.

In 1932 kwam Revlon als eerste met nagellak.

Charles Revson
Joseph Revson

Revlon werd opgericht door de Joods-Amerikaanse broers Charles Revson en Joseph Revson samen met een chemicus, Charles Lachman, die de “L” in de naam Revlon bijdroeg.

De drie oprichters bundelden hun middelen en ontwikkelden een uniek fabricageproces. Door pigmenten te gebruiken in plaats van kleurstoffen , ontwikkelde Revlon een verscheidenheid aan nieuwe tinten nagellak.

 

Michelle Ménard

Het idee van deze nail polish was bedacht door de Franse visagiste, Michelle Ménard. Ze was geïnspireerd door autolak! In zes jaar tijd werd het bedrijf een miljoenen organisatie.

In 1940 bood Revlon een volledige manicurelijn aan en voegde lippenstift toe aan de collectie.

1935 eerste advertentie Revlon
1937 voor het eerst in Beautysalon

Nageldesign van de jaren ’30 & ’40

Tijdens de economische crisissen zoals de Grote Depressie van de jaren ’30, bleef de voorkeur van de Amerikaanse vrouwen voor mooie nagels bestaan: Naast de eerder gevestigde klassieker van rode nagels met een lichte maan en een lichte punt, werden nagellakken in donkere tinten zoals zwart en donkergroen steeds populairder. De jaren ’30 en ’40 waren bewogen decennia in de wereldgeschiedenis, waarin nageldesign evenzeer werd beïnvloed door de rijzende sterren in de glamourhemel van Hollywood als door de sombere tijden van de oorlog.

De 50er jaren: de roaring 50er jaren in nageldesign

Na de oorlogsjaren was rood nog steeds een blijvende favoriet op nagels in allerlei variaties, aangevuld met roze- en koraaltinten. De kleuren vormden de perfecte accenten voor de pastelkleurige schoonheden die de mode in de jaren na de oorlog bepaalden.

Cosmeticamerken vestigden zich door gebruik te maken van moderne reclame om de aandacht te vestigen op hun nieuwe nagellakkleuren.

Eén van de meest legendarische reclamecampagnes uit die tijd was “Fire and Ice” van Revlon, waarvoor het model Dorian Leigh een nauwsluitende jurk droeg, bezaaid met zilveren strassteentjes (Ice) en, als contrast, vurig rode vingernagels (Fire).

Dorian Leigh

Nageldesign van de swingende sixties

De eerste anticonceptiepil en vele andere innovaties brengen vanaf de jaren zestig een verandering teweeg in de levenshouding van jonge vrouwen. De zogenaamde babyboomers zijn zelfverzekerd, werken buitenshuis, althans vóór het huwelijk, en hebben dus een zekere mate van financiële onafhankelijkheid

Peggy Moffitt

Zachte pasteltinten zoals roze, perzik en beige, die de voorlopers zijn van de klassieke nude tinten, worden trendy en passen perfect bij de nude lippen en donkere Bambi-ogen van dit tijdperk.

Natuurlijk en vrouwelijk is de stijl van de jaren 60, die de vroegere formele elegantie van de damesmode doorbreekt en ook de weg vrijmaakt voor de minirok. Nooit waren de stijliconen in het verleden jonger dan in dit decennium.

Reeds aan het einde van de jaren ’60 werd een verandering in trendkleuren aangekondigd: Kleurrijke pop-art kleuren werden populair en zorgden voor levendige nuances op de nagels.

Het einde van het decennium maakte een grote verscheidenheid aan stijlen en kleuren in nageldesign mogelijk. Zij gaven de aanzet tot de individualisering van mode en nageldesign, volgens de persoonlijke smaak en stijl van de draagster.

Terwijl het populaire tienermodel Twiggy koos voor zeer korte nagels, sportte model Peggy Moffitt opvallende stiletto-nagels, terwijl extravagante schoonheden als actrice Barbara Streisand kozen voor goed verzorgde lange nagels in subtiele tinten.

French Manicure

In de jaren ’60 werden de pasteltinten hip, niet alleen voor kledingitems, maar ook qua nagellak. Bij de overgang van de jaren 70 naar de jaren 80 kwam er een andere klassieker die nog steeds onmisbaar is in elke nagelstudio: de French manicure.

Deze nagellaktrend is bedacht door Jeff Pink.

Het idee van de French manicure look kwam bij hem op toen hij in 1975 met Orly begon. Film- en televisieregisseurs wilden een veelzijdige nagelstijl als aanvulling op de volledige garderobe van een Hollywood-ster.

Ze waren op zoek naar een unieke look die zou passen bij de talloze veranderingen die actrices op één dag moesten doorvoeren.

Jeff Pink

Voorafgaand aan de French Manicure veranderden de stylistes de nagellak vaak meerdere keren per dag om bij hun verschillende kostuums of outfits te passen. Je kan je voorstellen dat dit te veel tijd in beslag nam. Toen hij de stylisten van filmsterren de nagels liet lakken met een witte punt en een zacht roze nagellak, waren de beroemdheden er dol op! Een nieuwe elegante, universele en natuurlijke nagellook is geboren.

Tussen 1981 en 1989 is de verkoop van verlengende, versterkende en verfraaiende producten voor de nagels met bijna 50 procent gestegen! De auteurs van de studie vermoeden dat dit te wijten is aan de sterk toegenomen productkeuze en aan het nieuwe zelfvertrouwen van de vrouw waarmee opvallende make-up en nageldesign worden gedragen.

Tegenwoordig wordt de French Manicure opgezet door middel van acryl en is het bestemd voor iedere vrouw.

Ondanks dat het er op lijkt dat er tegenwoordig niet zoveel meer verandert qua nagellakken en design, zit de industrie natuurlijk niet stil. Met de laatste ontwikkeling van Caption, door middel van de LacQ³-technologie, is de nagellak super snel droog en blijft hij drie keer langer zitten dan een reguliere nagellak.

Het bijkomende voordeel, de lak hoeft niet meer uit te harden onder de lamp. Ondanks dat de Gel-lakken evenzoveel voordelen hebben, is deze nieuwe lak van Caption een ware concurrent en laat hij andere conventionele nagel-lakken ver achter zich. 

Scroll naar boven